Basmati ryža

Veggie Veggie
Bez lepku Bez lepku
Bez palmového oleja Bez palmového oleja
Basmati je názov najušľachtilejšej a najkvalitnejšej odrody ryže, pestovanej na úpätí Himalájí. V hindčine basmati znamená doslova "kráľovná vôní" a tento prívlastok vznikol vďaka jej jedinečnej aróme a chuti pripomínajúcej oriešky. Ryža basmati je charakteristická dlhým, štíhlym a kvalitným zrnom. Jej špecifickou výhodou je, že sa pri varení nelepí. Je vynikajúca pri príprave exotických pokrmov, ale aj ako príloha k bežným jedlám európskej kuchyne.

Návod na prípravu: 1. Vrecko s ryžou prepláchneme najprv teplou, potom studenou vodou a vložíme do 1 l osolenej vriacej vody.
2. Priklopíme pokrievkou a pozvoľna varíme 13 - 15 minút.
3. Vrecko s uvarenou ryžou vyberieme pomocou varešky či vidličky a necháme odkvapkať.
4. Potiahnutím za nastrihnutý roh vrecko otvoríme a ryžu vysypeme.

Nutričné hodnoty

Energia 1490/350 kJ/kcal
Bielkoviny 8,5 g
Sacharidy 78 g
- z toho cukry 0,2 g
Tuky 0,8 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1 g
Soľ 0 g
Uložiť do pdf Tlačiť
Basmati ryža vo varných vreckách