Budete potrebovať
Hladká múka | 500 gr |
Rastlinný tuk | 150 gr |
Kryštálový cukor | 100 gr |
Mlieko | 250 ml |
Soľ | 2 lyžičky |
Žĺtka | 3 ks |
Sušené droždie | 2 balíčky |
Vanilkový cukor Vitana | 1 ks |
Citrónová kôra Vitana | 2 - 3 lyžičky |
Hrozienka v rume | 80 gr |
Vajce na potretie | 1 ks |
Mandľové lupienky | 1 hrsť |
Príprava receptu
Maslo, mlieko a žĺtky (všetko izbovej teploty) zmiešame s múkou, cukrom, soľou, citrónovou kôrou Vitana, vanilkovým cukrom Vitana, sušeným droždím a vymiesime jemné cesto. Pridáme hrozienka namočené v rume minimálne 3 hodiny.Cesto sa bude spočiatku dosť lepiť, ale neprisypávajte múku, inak nebude mazanec mäkký a nadýchaný. Múky len pol kila, ani o gram viac.
Miesime cca 10 minút. Vymiesené cesto necháme prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Mazanec položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť, minimálne kým žĺtok na povrchu nezaschne.
Tesne pred pečením znova potrieme mazanec rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme pri teplote 160° asi 40 minút.
Posypeme práškovým cukrom.