Budete potrebovať
Hladká múka (+50 g podľa potreby) | 450 g |
Mlieko | 240 ml |
Maslo | 60 g |
Vajíčko | 1 ks |
Vanilínový cukor Vitana | 3 ks |
Sušené droždie 7g (21 g čerstvé) | 1 ks |
Soľ | 1/2 ČL |
Rastlinný olej na vyprážanie | |
Citrónový cukor Vitana | 1 ks |
Príprava receptu
Do misky nalejeme mlieko a pridáme roztopené maslo.Do veľkej misy dáme múku, soľ, Vitana cukor, sušené droždie a premiešame.
Pridáme mliečnu zmes a vajíčko.
Robotom vymiesime nelepivé cesto. Ak je potrebné, postupne pridávame múku, pokiaľ sa cesto prestane lepiť. (Množstvo múky je ovplyvnené veľkosťou vajíčka).
Cesto vložíme do vymastenej misky a necháme kysnúť na teplom mieste cca 90 – 120 minút.
Potom premiesime, vyvaľkáme na hrúbku cca 3 cm a vykrajujeme donuty. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca 15 minút.
V hrnci zahrejeme olej na 180 stupňov a následne donuty vyprážame z oboch strán do zlata. Hotové donuty ukladáme na papierovú utierku a následne obalíme v ochutenom cukre.
Donuty môžeme namáčať aj do čokoládovej ganáže, ktorú pripravíme zahriatím 100 g mliečnej čokolády a 60 g smotany na šľahanie. Ozdobíme podľa seba.
Poznámka: Ak chceme použiť čerstvé droždie, je potrebné najprv pripraviť kvások. Časť mlieka si odoberieme, zahrejeme, pridáme nadrobené droždie a trošku cukru. Premiešame a necháme cca 5 minút postáť. Kvások pridáme k ostatným surovinám a pokračujeme podľa postupu.