Budete potrebovať
hladká múka | 330 g |
kryštálový cukor | 20 g |
studené maslo | 250 g |
soľ | |
studená voda | 75 ml |
jablká | 5 ks |
Vitana rumový cukor | 1 ks |
Vitana škorica | 1 ČL |
kryštálový cukor | 4 PL |
kukuričný škrob | 2 PL |
vajíčko | 1 ks |
Príprava receptu
Zmiešame si hladkú múku, soľ a cukor. Maslo nakrájame na kocky a zapracujeme do cesta jemným rozdrobením. Pridáme studenú vodu a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme cca 2 hodiny odpočívať v chlade.
Jablká očistíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme obyčajný cukor, rumový cukor, škoricu a škrob. Poriadne premiešame, aby sa jablká obalili.
Cesto rozvaľkáme natenko a vložíme do formy na koláč. Prečnievajúce okraje odrežeme, formu naplníme jablkami a vložíme do chladničky na 30 minút aj s prebytočným cestom.
Potom cesto rozvaľkáme, rozrežeme na pásiky a ukladáme na jablká do tvaru mriežky, prípadne si z neho vykrojíme rôzne tvary na ozdobu. Nakoniec potrieme vajíčkom a posypeme cukrom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov cca 20 minút a potom dopekáme pri teplote 190 stupňov cca 30 minút.