Budete potrebovať
Mlieko | 150 ml |
Kryštálový cukor | 1 PL |
Čerstvé droždie | 21 g |
Hladká múka | 400 g |
Masť | 100 g |
Soľ | 2 ČL |
Kyslá smotana | 110 g |
Žĺtok | 1 |
Zemiaky | cca 550 g |
Syr strúhaný | 100 g |
Maslo | 50 g |
korenie Americké zemiaky Vitana | 1 balenie |
Rasca mletá Vitana | 1 balenie |
Príprava receptu
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť.
Pripravíme kvások. V teplom mlieku rozmiešame cukor, nadrobené droždie a necháme 10 minút odstáť.
V miske zmiešame múku, zmäknutú masť, soľ, kyslú smotanu, žĺtok a kvások. Cca 5-10 minút miesime, kým nevypracujeme nelepivé cesto. Necháme 1,5 – 2 hodiny nakysnúť.
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame nahrubo.
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme roztopeným maslom, rovnomerne posypeme polovicou zemiakov, polovicou syra a korením Americké zemiaky.
Prekladáme zľava do prava do dvoch tretín a následne pravú preložíme doľava. Vznikne nám pás, ktorý opäť preložíme rovnakým spôsobom, ale zhora dole a z dola cez preloženú časť. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút.
Cesto potom vyvaľkáme opäť na obdĺžnik a postup zopakujeme. Necháme kysnúť 20 minút. Po kysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 2 cm a rozkrájame na štvorce.
Pagáčiky premiestnime na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom, posypeme korením Americké zemiaky a mletou rascou.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 20 minút.