Budete potrebovať
| Mleté hovädzie mäso | 500 g |
| Strúhanka | 6 PL |
| Malá cibuľa | 1 ks |
| Nové korenie mleté Vitana | 1 ČL |
| Čierne mleté korenie Vitana | 1 ČL |
| Soľ | 1 ČL |
| Mlieko | 20 ml |
| Vajíčko | 1 ks |
| Maslo | 4 PL |
| Hladká múka | 2 PL |
| Hovädzí bujón Vitana | 1 kocka |
| Smotana na šľahanie | 50 ml |
| Horúca voda | 500 ml |
Príprava receptu
V miske zmiešame hovädzie mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, strúhanku, mlieko, vajíčko, všetko korenie a soľ. Ak je zmes veľmi lepkavá pridáme trocha strúhanky, ak je suchá, pridáme trocha mlieka.Zo zmesi vyformujeme gulôčky a odložíme na tácku.
Na veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo a gulôčky postupne opečieme tak, aby zhnedli zvonku. Odložíme bokom.
V horúcej vode necháme rozpustiť bujón. Do hrnca pridáme maslo, necháme roztopiť, pridáme múku a opražíme do jemne hneda. Vlejeme vodu s bujónom a miešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme smotanu, soľ, premiešame.
Guličky ešte povaríme v omáčke 10 – 15 minút.
Podávame so zemiakmi alebo hranolčekmi, prípadne brusnicovým džemom.