Budete potrebovať
Mleté hovädzie mäso | 500 g |
Strúhanka | 6 PL |
Malá cibuľa | 1 ks |
Nové korenie mleté Vitana | 1 ČL |
Čierne mleté korenie Vitana | 1 ČL |
Soľ | 1 ČL |
Mlieko | 20 ml |
Vajíčko | 1 ks |
Maslo | 4 PL |
Hladká múka | 2 PL |
Hovädzí bujón Vitana | 1 kocka |
Smotana na šľahanie | 50 ml |
Horúca voda | 500 ml |
Príprava receptu
V miske zmiešame hovädzie mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, strúhanku, mlieko, vajíčko, všetko korenie a soľ. Ak je zmes veľmi lepkavá pridáme trocha strúhanky, ak je suchá, pridáme trocha mlieka.Zo zmesi vyformujeme gulôčky a odložíme na tácku.
Na veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo a gulôčky postupne opečieme tak, aby zhnedli zvonku. Odložíme bokom.
V horúcej vode necháme rozpustiť bujón. Do hrnca pridáme maslo, necháme roztopiť, pridáme múku a opražíme do jemne hneda. Vlejeme vodu s bujónom a miešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme smotanu, soľ, premiešame.
Guličky ešte povaríme v omáčke 10 – 15 minút.
Podávame so zemiakmi alebo hranolčekmi, prípadne brusnicovým džemom.