Budete potrebovať

Mleté hovädzie mäso 500 g
Strúhanka 6 PL
Malá cibuľa 1 ks
Nové korenie mleté Vitana 1 ČL
Čierne mleté korenie Vitana 1 ČL
Soľ 1 ČL
Mlieko 20 ml
Vajíčko 1 ks
Maslo 4 PL
Hladká múka 2 PL
Hovädzí bujón Vitana 1 kocka
Smotana na šľahanie 50 ml
Horúca voda 500 ml

Príprava receptu

V miske zmiešame hovädzie mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, strúhanku, mlieko, vajíčko, všetko korenie a soľ. Ak je zmes veľmi lepkavá pridáme trocha strúhanky, ak je suchá, pridáme trocha mlieka.
Zo zmesi vyformujeme gulôčky a odložíme na tácku.
Na veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo a gulôčky postupne opečieme tak, aby zhnedli zvonku. Odložíme bokom.
V horúcej vode necháme rozpustiť bujón. Do hrnca pridáme maslo, necháme roztopiť, pridáme múku a opražíme do jemne hneda. Vlejeme vodu s bujónom a miešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme smotanu, soľ, premiešame.
Guličky ešte povaríme v omáčke 10 – 15 minút.
Podávame so zemiakmi alebo hranolčekmi, prípadne brusnicovým džemom.


Uložiť do pdf Tlačiť