zavrieť

MENU

Sprievodca

SPÄŤ NA Sprievodca

Slovníček pojmov

Malý kulinársky slovník

96 CELKOM pojmov v slovníčku

Pripravili sme pre vás slovníček tých najznámejších pojmov, s ktorými sa dnes bežne stretávate v reštauráciách či gurmánskych programoch o varení.
Pre lepší prehľad, sme jednotlivé výrazy rozdelili podľa spôsobu úpravy a podľa názvov samotných jedál.

VYHĽADAŤ
  • FOIE GRAS  [foe gra:]

    Výraz označuje francúzsku delikatesu. Pečeň získavaná prekrmovaním husí a kačíc je jedným z najdrahších pokrmov na svete. Aby bola chuť pečene „optimálna“, sú husi a kačky kŕmené dvakrát až trikrát denne viac ako pol kilogramom zrna a tuku (niekde sa uvádza, že kačice sú kŕmené figami). Po dvoch až troch týždňoch je pečeň vtákov šesťkrát až desaťkrát väčšia ako normálna. Mnoho ľudí, najmä ochrancov zvierat, spôsob vykrmovania odsudzuje. V niektorých štátoch je vykrmovanie vtákov na výrobu foie gras zakázané. Na počudovanie je Maďarsko na druhom mieste v produkcii, hneď za Francúzskom. V kvalite sú úplne porovnateľné.

    Bolo pre vás vysvetlenie užitočné? ÁNO NIE
  • PRODUKTY

  • RECEPTY

  • AKTUALITY

  • KONTAKTY