zavrieť

MENU

Sprievodca

SPÄŤ NA Sprievodca

Slovníček pojmov

Malý kulinársky slovník

96 CELKOM pojmov v slovníčku

Pripravili sme pre vás slovníček tých najznámejších pojmov, s ktorými sa dnes bežne stretávate v reštauráciách či gurmánskych programoch o varení.
Pre lepší prehľad, sme jednotlivé výrazy rozdelili podľa spôsobu úpravy a podľa názvov samotných jedál.

VYHĽADAŤ
  • FILETOVANIE

    Týmto termínom sa označuje odstraňovanie kostí a vykrajovanie filiet/krájanie na plátky- zväčša rýb alebo mäsa.

    Bolo pre vás vysvetlenie užitočné? ÁNO NIE
  • AL DENTE

    V taliančine výraz znamená „na skus“. Je to kuchársky termín používaný pre suroviny, ktoré sú uvarené správne, a to hlavne pre cestoviny a ryžu. Potraviny by mali klásť mierny odpor pri hryzaní, ale nemali by byť mäkké, rozvarené alebo v strede tvrdé.

    Bolo pre vás vysvetlenie užitočné? ÁNO NIE
  • AL FORNO

    Taliansky výraz označujúci pokrm, ktorý je upečený v rúre.

    Bolo pre vás vysvetlenie užitočné? ÁNO NIE
  • ANTIPASTA

    Výraz pre predjedlo (z talianskeho „antipasto“). Môže obsahovať rôzne salámy, klobásy, tuniaka, ryby v oleji a pretlaku s olivami alebo zeleninou a pod.

    Bolo pre vás vysvetlenie užitočné? ÁNO NIE
  • APERITÍV

    Francúzsky termín pre alkoholické nápoje podávané pred jedlom na povzbudenie chuti. Zväčša ide o biele víno, sherry, šampanské alebo šumivé víno.

    Bolo pre vás vysvetlenie užitočné? ÁNO NIE
  • ARBORIO

    Guľatozrnná ryža. Má veľký obsah škrobu. Tento druh po uvarení vytvorí až „krémovú“ hmotu. Z ryže Arborio sa pripravujú pravé talianske rizotá.

    Bolo pre vás vysvetlenie užitočné? ÁNO NIE
ĎALŠIE POJMY
  • PRODUKTY

  • RECEPTY

  • AKTUALITY

  • KONTAKTY

Naše webové stránky vložia súbory cookie do vášho prehliadača alebo zariadenia, pokiaľ máte túto funkciu v nastavení prehliadač aktivovanú.
Tieto súbory cookie používame k zlepšeniu funkčnosti týchto webových stránok, analýzam a pre záujmovo orientovanú reklamu.

PREČÍTAJTE SI VIAC ZAVRIEŤ