Slovníček pojmov
Malý kulinársky slovník
96 CELKOM pojmov v slovníčkuPripravili sme pre vás slovníček tých najznámejších pojmov, s ktorými sa dnes bežne stretávate v reštauráciách či gurmánskych programoch o varení.
Pre lepší prehľad, sme jednotlivé výrazy rozdelili podľa spôsobu úpravy a podľa názvov samotných jedál.
-
FILETOVANIE
Týmto termínom sa označuje odstraňovanie kostí a vykrajovanie filiet/krájanie na plátky- zväčša rýb alebo mäsa.
-
AL DENTE
V taliančine výraz znamená „na skus“. Je to kuchársky termín používaný pre suroviny, ktoré sú uvarené správne, a to hlavne pre cestoviny a ryžu. Potraviny by mali klásť mierny odpor pri hryzaní, ale nemali by byť mäkké, rozvarené alebo v strede tvrdé.
-
AL FORNO
Taliansky výraz označujúci pokrm, ktorý je upečený v rúre.
-
ANTIPASTA
Výraz pre predjedlo (z talianskeho „antipasto“). Môže obsahovať rôzne salámy, klobásy, tuniaka, ryby v oleji a pretlaku s olivami alebo zeleninou a pod.
-
APERITÍV
Francúzsky termín pre alkoholické nápoje podávané pred jedlom na povzbudenie chuti. Zväčša ide o biele víno, sherry, šampanské alebo šumivé víno.
-
ARBORIO
Guľatozrnná ryža. Má veľký obsah škrobu. Tento druh po uvarení vytvorí až „krémovú“ hmotu. Z ryže Arborio sa pripravujú pravé talianske rizotá.