zavrieť

MENU

Sprievodca

SPÄŤ NA Sprievodca

Sezónna kuchyňa

Keď sa tak človek rozhliadne po ponúkanom tovare v obchodoch, je jasné, že hlavne čerstvé suroviny podliehajú sezónnosti. A aj keď si to možno neuvedomujeme, náš jedálny lístok prispôsobujeme jednotlivým ročným obdobiam. Poďme sa na ne pozrieť trocha bližšie.

JAR

Pre mnohých najkrajšie obdobie v roku. Príroda sa prebúdza a my nastavujeme usmiate tváre smerom k slniečku. Hneď je nám veselšie. S jarou prichádza zasa niečo nové. Čoskoro bude Veľká noc a po nej nasleduje špargľová sezóna.

Veľká noc je najvýznamnejší sviatok z pohľadu kresťanskej cirkvi. Je spojená s umučením a vzkriesením Krista. Dátum tohto sviatku pripadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne. Takzvané sviatky jari sú spojené tiež so šibačkou, maľovaním vajíčok a pečením veľkonočných baránkov.

Špargľa našej kuchyni kraľuje zhruba od apríla do júna. Je bohatá na vitamíny, stopové prvky, betakarotén a pod. Má veľký podiel vlákniny a dokonca údajne afrodiziakálne účinky. Používa sa často ako predjedlo, príloha, ale aj do polievok, omáčok i šalátov. U nás je známa zelená a biela špargľa.

  • RECEPT: VEĽKONOČNÁ PLNKA0

    Sezónna kuchyňa - Jar

    Suroviny:
    - 400 g údeného bravčového mäsa
    - 8 starších žemlí alebo sendvič
    - mlieko
    - 1 lyžica masla
    - 1 cibuľa
    - 6 žĺtkov, 6 bielkov
    - 2 hrste žihľavy
    - 1 hrsť petržlenovej vňate
    - korenie Vitana (čierne korenie, muškátový orech)
    - soľ - sadlo

    Príprava:
    Bravčové mäso uvaríme. Žemle nakrájame na kocky a namočíme do mlieka. Potom ich zľahka vyžmýkame a primiešame do nich cibuľku osmaženú na masle, žĺtky, údené mäso nakrájané na drobné kocky, sparenú žihľavu, petržlenovú vňať, soľ, mleté korenie (lepšie čerstvo pomleté) a štipku muškátového orieška. Všetko poriadne prehnetieme (najlepšie rukami). Potom ušľaháme sneh z bielkov a primiešame do zmesi. Formu na srnčí chrbát vymažeme sadlom, vložíme plnku a pečieme pri 180 °C zhruba 30 – 40 minút. Plnku môžeme podávať teplú i studenú so šalátom.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: QUICHE SO ŠPARGĽOU, SYROM A SLANINOU0

    Sezónna kuchyňa - Jar

    Suroviny:
    - cca 400 g lístkového cesta
    - 100 g špargle
    - 10 plátkov anglickej slaniny
    - 100 g tvarohového syra
    - 3 vajíčka
    - cca 40 ml mlieka
    - strúhaný tvrdý syr podľa chuti
    - čerstvé korenie v mlynčeku

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE

LETO

Obdobie prázdnin, dovoleniek, letného odpočinku... Krásne dlhé dni lákajú na grilovačky a posedenia s priateľmi. Aj odporcovia čerstvej zeleniny si radi dajú v sparnom dni ľahký a zdravý šalát. Dozrieva ovocie, púšťame sa do zavárania. A na konci leta vyrážajú milovníci húb do lesa.

Či už grilujeme na grile plynovom, elektrickom alebo na rošte s rozžeraveným uhlím, grilovanie sa u nás v posledných rokoch teší veľkej obľube. A nielen u nás. Grilovať sa dá čokoľvek – mäso, zelenina, ryby, syr. Je to jednoduché, rýchle a s pomocou dobrého oleja, korenia, piva, marinád a rôznych omáčok takmer vždy dovedené do dokonalosti.

Šalát je nepochybne praktickou a zdravou súčasťou jedálneho lístka. Či už je zo zeleniny, ovocia, doplnený napr. o mäso, cestoviny, vajcia či syr. Väčšina šalátov je považovaná za diétne (kvôli menšiemu obsahu kalórií), zdravé (vďaka zelenine, ktorá obsahuje množstvo vitamínov) a zároveň zasýti (vďaka vode a vláknine). Napríklad taký zeleninový šalát s kozím syrom a jahodami je naozaj gurmánskym zážitkom.

Pri zaváraní išlo kedysi predovšetkým o uchovanie potravín do zásoby. Dnešná doba je plná nápadov, a to aj v kuchyni. Ľudia experimentujú a nejde im len o originálnu chuť, ale aj o to, aby obsah zaváraniny lahodil aj oku.

Huby sú dôležitou súčasťou našej prírody, pretože v nej zaisťujú kolobeh živín. A „hubárčenie“ je záľubou mnohých milovníkov prírody. Ich zbieranie u nás má dlhodobú tradíciu. Huby boli oddávna súčasťou jedálneho lístka obyčajných ľudí, ale aj obľúbeným jedlom šľachticov...

  • Príprava:
    Tortovú formu s priemerom cca 20 cm vyložíme lístkovým cestom. Špargľu vložíme do osolenej vriacej vody a veľmi krátko povaríme. Potom ju vyberieme a osušíme. Spolu so slaninou nakrájame na kocky a vložíme do formy na cesto. Tvarohový syr, vajcia, mlieko a strúhaný syr dôkladne premiešame, okoreníme a vylejeme do formy. Pečieme cca 25 minút pri 200 °C.0

    Sezónna kuchyňa - Leto

    Suroviny:
    - 4 hermelíny
    - 12 plátkov anglickej slaniny
    - koreniaca zmes Grilovaný syr Vitana
    - 6 lyžíc oleja
    - Steak omáčka brusnicová Vitana
    - čerstvý ananás
    - alobal

    Príprava:
    Hermelíny potrieme zmesou oleja a korenia. Potom každý obalíme tromi plátkami slaniny, znovu potrieme olejovou zmesou a zabalíme do alobalu. Grilujeme asi 3 minúty z každej strany. Ananás olúpeme a nakrájame na kolieska. Jednotlivé kúsky zabalíme do alobalu a grilujeme asi 5 minút z každej strany. Potom alobal odstránime a grilujeme ešte chvíľu bez neho. Hermelín servírujeme preliaty brusnicovou Steak omáčkou.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: ZELENINOVÝ ŠALÁT S FALAFELOM0

    Sezónna kuchyňa - Leto

    Suroviny:
    - 400g cíceru v konzerve
    - 1 červená cibuľa
    - 2 strúčiky cesnaku
    - 1 vajce
    - 2 lyžice múky
    - petržlenová vňať
    - sezamové semienka
    - 1 hrsť čerstvého koriandra
    - korenie Vitana (rímska rasca, čierne korenie, trochu čili)
    - soľ
    - olej
    - zelenina na šalát (4 paradajky, 1 uhorka, pár šalátových listov)
    - 100 g rukoly
    - 100 g šalátu poľníček
    - citrónová šťava
    - olivový olej
    - pita chlieb

    Príprava:
    Cícer zlejeme, rozdrvíme na kašu a premiešame s nasekanou cibuľkou, prelisovaným cesnakom, vajíčkom, múkou, petržlenovou vňaťou, sezamovými semienkami, nasekaným koriandrom, ochutíme korením a osolíme. Toto pripravené cesto na falafel necháme odležať v chladničke najmenej 1 hodinu. Potom vytvoríme z cesta guľôčky a smažíme ich vo vrstve rozpáleného oleja zhruba 3 minúty. V mise premiešame nakrájanú zeleninu, rukolu a poľníček, pridáme osmažené guľôčky a pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom. Podávame s pita chlebom.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: NETRADIČNÁ REBARBOROVÁ MARMELÁDA0

    Sezónna kuchyňa - Leto

    Suroviny:
    - 2 kg rebarbory
    - 1 kg kryštálového cukru
    - 1 dcl rumu
    - 1 citrón
    - citrónová kôra

    Príprava:
    Řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na zhruba 0,5 cm kousky. V hrnci zalijeme vodou a povaříme, dokud rebarbora nezměkne a voda bude hustší. Pak přidáme cukr, rum, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Mícháme, až směs zhoustne. Plníme do čistých sklenic, můžeme ještě lehce zalít rumem, utěsníme a zavaříme. Změna – místo citronu lze použít pomeranč a pomerančový likér. Další variantou je marmeládu ochutit čerstvým zázvorem a mátou.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: TALIANSKE RIZOTO S HRÍBAMI0

    Suroviny:
    - 60 – 70 g sušených hríbov
    - 0,75 – 1 l vývaru z  Natur bujónu zeleninového Vitana
    - 150 g masla
    - cca 100 ml oleja
    - 1 menšia cibuľa
    - 330 g ryže Arborio
    - 200 ml bieleho vína (najlepšie suché)
    - morská soľ v mlynčeku
    - 2 lyžice parmezánu
    - petržlenová vňať na ozdobu
    - hobliny parmezánu na ozdobu

    Príprava:
    Sušené hríby necháme chvíľu namočené v miske s vodou. Medzitým si pripravíme vývar z Natur bujónu. Na masle a oleji zľahka osmažíme cibuľku, vsypeme ryžu Arborio a podlejeme časťou vývaru. Zmäknuté hríby pridáme do hrnca a zalejeme suchým vínom. Za stáleho miešania varíme. Postupne dolievame zvyšok vývaru, ktorý necháme odpariť až do zmäknutia ryže „al dente“. Do rizota vložíme kúsok masla, 2 lyžice nastrúhaného parmezánu, miešame, až začne byť rizoto krémové. Na tanieri môžeme rizoto ozdobiť petržlenovou vňaťou a niekoľkými hoblinkami syra parmezán.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE

JESEŇ

Farebná a krásna. Zbierame gaštany a orechy, s deťmi si púšťame šarkany a vyrezávame tekvice. Čoskoro možno príde aj Martin na bielom koni alebo aspoň zavonia pečená hus. Alebo sa zastaví sused a prinesie zabíjačku...

Orechy sú dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a kvalitných tukov. Vlašské orechy obsahujú až 70 % tuku, ale väčšinou ho tvoria zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny a látky preventívne pôsobiace proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Tekvica je zelenina, ktorá nachádza uplatnenie v sladkej i slanej kuchyni. Najznámejší a najobľúbenejší druh je Hokaido. Z dužiny môžeme pripravovať napr. koláče, dezerty, zapekané pokrmy, prílohy, polievky, kompóty či džemy. V poslednom období je pomerne obľúbeným zvykom zdobiť si tekvicami koncom októbra domy a záhrady. Tekvice sa vydlabú a dovnútra sa vloží sviečka (prevzaté z anglosaského ľudového sviatku Halloween).

Sviatok sv. Martina pripadá na 11. novembra. Na tento dátum čakajú hlavne deti, ktoré sa tešia na prvý sneh. A kto to vlastne bol sv. Martin? Údajne rímsky vojak, ktorý podľa jednej legendy pomohol premrznutého žobrákovi tak, že mu daroval pol svojho plášťa. Keď odišiel z légie, nechal sa pokrstiť a začal študovať na cirkevnej škole. Bol vymenovaný za biskupa, hodnosť však neprijal kvôli skromnosti a údajne sa schoval do husinca pred vyslancami, ktorí mu ju chceli odovzdať. Husi ho však svojím gagotom prezradili a odtiaľ pravdepodobne pochádza tradícia svätomartinských husí. Svätý Martin je patrónom vojakov, koní, jazdcov, husí a vinárov. Najčastejšie je zobrazovaný práve na koni s polovicou plášťa a žobrákom.

Domáca zabíjačka patrí medzi staré ľudové zvyky. Väčšinou sa zakáľa v zimných mesiacoch (október – marec). Skôr by to ani nešlo, keďže výtvory by boli málo trvanlivé. Ďalším dôvodom bola práca na poli, pretože od jari do jesene nebol čas na hodovanie. Vždy sa začínalo a začína skoro po rozvidnení, pretože program je naozaj veľmi časovo náročný. Dodnes to býva na dedine veľká udalosť, z ktorej si každý hosť odnesie nejakú tú výslužku. K zabíjačkovým pochúťkam patria napr. jaternice, klobásy, huspenina, guláš, obar, tlačenka alebo sekaná.

  • RECEPT: DOMÁCA ORECHOVÁ BÁBOVKA0

    Sezónna kuchyňa - Jeseň

    Suroviny:
    - 120 g masla
    - 240 g jemného kryštálového cukru
    - 4 vajcia
    - 1 vrecko Vanilínového cukru Vitana
    - 250 g polohrubej múky
    - 1 vrecko Kypriaceho prášku do pečiva Vitana
    - 100 g mletých vlašských orechov
    - 0,25 l mlieka
    - nastrúhaná kôra z citróna
    - tuk a hrubá múka na vymazanie formy

    Príprava:
    Cukor vymiešame so zmäknutým maslom a postupne zašľaháme žĺtky. Bielky ušľaháme na hustý sneh, do ktorého zašľaháme vanilkový cukor. Do žĺtkovej peny pomaly pridávame múku s práškom do pečiva, mleté orechy, mlieko, nastrúhanú kôru z dobre umytého citróna a nakoniec do cesta jemne vmiešame sneh z bielkov. Formu na bábovku vymažeme tukom a vysypeme múkou. Vylejeme do nej cesto, zarovnáme a dáme do predhriatej rúry. Pečieme pomaly pri nie príliš vysokej teplote. Asi po 30 minútach skúsime bábovku prepichnúť špajdľou, aby sme zistili, či sa cesto ešte lepí. Hotovú bábovku vyklopíme, pocukrujeme alebo zalejeme polevou.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: JEDNODUCHÁ TEKVICOVÁ POLIEVKA0

    Sezónna kuchyňa - Jeseň

    Suroviny:
    - tekvica Hokaido
    - olej (alebo maslo)
    - 1 cibuľa
    - pár strúčikov cesnaku
    - 2 zemiaky
    - soľ
    - kyslá smotana (príp. šľahačka)
    - bageta

    Príprava:
    Tekvicu olúpeme, vydlabeme a nakrájame na kúsky. V kastróliku osmažíme na oleji (alebo masle) cibuľku a cesnak na kocky. Orestujeme, pridáme nakrájanú tekvicu, nakrájané zemiaky a znova restujeme. Okoreníme Vegetou, osolíme, príp. pridáme štipku mletého zázvoru (nemusí byť). Chvíľku restujeme, zalejeme vodou a varíme do zmäknutia. Potom polievku rozmixujeme, vrátime na sporák a pridáme podľa chuti kyslú smotanu (príp. šľahačku). Na tanieroch môžeme ešte zdobiť lyžičkou kyslej smotany, príp. niekoľkými kvapkami olivového oleja. K polievke sa hodí opečená bagetka, ktorú môžeme potrieť trochou cesnaku.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: SVÄTOMARTINSKÁ HUS PLNENÁ JABLKAMI0

    Sezónna kuchyňa - Jeseň

    Suroviny:
    - 1 hus
    - korenie Vitana (rasca, 2 lyžičky rozmarínu, 2 lyžičky majoránu)
    - 1 lyžička drvenej paliny
    - 1 kg jabĺk
    - 100 g hrozienok

    Príprava:
    Hus dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Zvnútra aj zvonku potrieme soľou, rascou, bylinkami . Rúru predhrejeme na 175 °C. Hus sa musí piecť pri nízkej teplote dlhší čas. Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky, nakrájame na kocky a zmiešame s hrozienkami. Touto zmesou naplníme hus a otvor zašijeme. Vložíme ju do rúry na rošt, pod ňu postavíme pekáč a asi 3 a ½ až 4 hodiny pečieme. Počas pečenia často podlievame výpekom. Hus podávame s jablčnou plnkou a zdobíme bylinkami.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: SEDLIACKA TERINA S PEČEŇOU (pre 4 osoby)0

    Sezónna kuchyňa - Jeseň

    Suroviny:
    - 1 bravčová sieťka
    - 250 g bravčovej pečene
    - 750 g mletého ochuteného bravčového mäsa
    - 2 cibule
    - ½ zväzku petržlenovej vňate
    - 1 pol. lyžica sadla
    - korenie Vitana (nové korenie, bobkový list, škorica mletá, zázvor mletý, jalovec, čierne korenie, klinček, muškátový oriešok, tymian)
    - 3 vajcia
    - 5 cl brandy
    - 100 g slaniny

    Príprava:
    Bravčovú sieťku namočíme na 12 hodín do studenej vody (pozor, vždy kupujeme čerstvú). Potom očistíme pečeň, najemno nasekáme a dáme do misy s mletým mäsom. Ošúpanú cibuľu a petržlenovú vňať najemno nasekáme a orestujeme na rozohriatom sadle. Pridáme k mletému mäsu, ochutíme korením Vitana a osolíme. Do pripravenej zmesi pridáme vajcia, brandy a všetko dobre premiešame. Rúru predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Kameninovú formu vyložíme bravčovou sieťkou, konce necháme prečnievať a takto pripravenú formu naplníme mäsovou zmesou. Slaninu nakrájame na rezance, na povrchu zmesi z nich urobíme mriežku, pritlačíme k zmesi a prečnievajúcu sieťku preložíme dovnútra. Formu vložíme do vodného kúpeľa a pečieme v predhriatej rúre asi 1 hodinu. Servírovať môžeme s horčicovou omáčkou alebo s niektorou zo Steak omáčok Vitana (brusnicová, slivková, horčicová s medom).

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE

ZIMA

Treba si dať niečo výdatné, pretože telo si to žiada. Sme k sebe zasa trochu milší vďaka tým čarovným vianočným sviatkom. Keď postavíme snehuliakaVianoce? A na Silvestra zasa tie skvelé chlebíčky... ;o)

Vianoce sú druhým najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ktorý je oslavou narodenia Krista. Najdôležitejším dňom je 1. Sviatok vianočný alebo deň Narodenia Pána, ktorý u nás pripadá na 25. decembra. Tento sviatok sa slávi po celom svete. Líši sa nielen v tradíciách a tradičných pokrmoch, ale aj v dátume osláv. Vo väčšine západných krajín sa slávia Vianoce 25. decembra. Ale napr. veriaci vo východných krajinách (vrátane pravoslávnych) majú hlavný sviatok 7. januára. Arménska apoštolská cirkev slávi Vianoce 6. januára, v deň, keď u nás slávime Troch kráľov.

Silvestrovské oslavy – niekým milované, iným odmietané. V každom prípade prelom roka si mnoho ľudí spája s novým začiatkom a nádejou. A z pohľadu milovníka jedla možnosť dať si ešte s potešením a bez výčitiek nejakú tú nie príliš zdravú maškrtu predtým, než si svoje rozbúrené žalúdky necháme na nejakú tú dobu zasa chvíľu odpočinúť. Ale nie je na škodu občas vyskúšať aj iné občerstvenie než klasický chlebíček s vlašským šalátom. Čo si tak raz napríklad pripraviť chlebíček hermelínový alebo kanapky s rôznymi druhmi nátierok a pien zdobených či už ovocím alebo vlašskými orechmi?

  • RECEPT: MORAVSKÁ RYBIA POLIEVKA (cca 2,5 litra)0

    Sezónna kuchyňa - Zima

    Suroviny:
    - 1 hlava z kapra
    - 1,5 mrkvy
    - 1 petržlen
    - 1/4 malého zeleru
    - mliečie, ikry a očistené vnútornosti z kapra
    - Čierne korenie mleté Vitana
    - maslo a rožky na opraženie

    Príprava:
    Očistené hlavy (bez žiabier a očí) uvaríme vo vode. Hlavy vyberieme, vývar dobre precedíme (pozor na kosti) a dáme vychladnúť. Očistenú zeleninu nastrúhame na rezančeky a do hrnca s mliečím, ikrami a vnútornosťami dáme variť. Oberieme mäso z hláv (znova pozor na kosti) a pridáme k zelenine a vnútornostiam. Keď je polievka hotová, urobíme tmavšiu zápražku, podlejeme vychladnutým vývarom z hlavy a vlejeme do polievky. Ochutíme soľou, príp. korením. Na masle opražíme na kocky nakrájané rožky, dáme na tanier a zalejeme hustou polievkou.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: GUĽÔČKY RAFAELO (nepečená cukrovinka)0

    Sezónna kuchyňa - Zima

    Suroviny:
    - 150 g masla
    - 250 g práškového cukru
    - 1 vrecko Vanilínového cukru Vitana
    - 0,5 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka
    - 250 g strúhaného kokosu
    - 100 g lúpaných mandlí
    - kokos na obaľovanie
    - papierové košíčky na zdobenie

    Príprava:
    Maslo s práškovým aj vanilkovým cukrom rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Pridáme pol plechovky kondenzovaného mlieka a kokos, dôkladne premiešame a dáme odležať na hodinu do chladničky. Potom z hmoty tvoríme guľôčky, do každej zabalíme olúpanú mandľu a obaľujeme v kokose. Hotové guľôčky dáme znova zachladiť. Guľôčky sú chuťovo na nerozoznanie od kupovaných. Servírujeme ich v malých papierových košíčkoch.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: HERMELÍNOVÝ CHLEBÍČEK0

    Sezónna kuchyňa - Zima

    Suroviny:
    - 1 sendvič
    - 1,5 - 2 hermelíny do nátierky
    - 2 vajcia uvarené natvrdo
    - 100 g šunkovej salámy
    - ½ cibule
    - 1 - 2 lyžičky horčice
    - max. 250 g majonézy
    - max. 250 g bieleho jogurtu
    - korenie Vitana (čierne korenie, paprika sladká mletá)
    - 1 – 1,5 hermelínu na ozdobenie
    - paradajky na ozdobenie

    Príprava:
    Hermelínovú nátierku pripravíme zmiešaním 2 hermelínov, vajec natvrdo, šunkovej salámy a cibule (Všetko môžeme nadrobno nakrájať alebo dať do mixéra. Ak mixujeme, necháme napr. trocha salámy alebo 1 vajíčko nakrájané na menšie kocky. Nátierka tak vyzerá lepšie). Potom pridáme horčicu, majonézu a jogurt (pozor, odporúčame dať najskôr tak asi polovicu množstva majonézy a jogurtu. Pridávať môžeme kedykoľvek a lepšie je, ak je nátierka hustejšia). Nátierku osolíme, okoreníme a natierame na plátky sendviča. Každý chlebíček zdobíme dvoma trojuholníčkami hermelínu, mesiačikom paradajky, trochou zvyšnej majonézy nanesenej zdobičkou a posypeme sladkou paprikou.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE
  • RECEPT: SYROVÉ KANAPKY S NÁTIERKOU Z NIVY, PLNENÉ VAJÍČKA0

    Sezónna kuchyňa - Zima

    Suroviny:
    - 200 g masla
    - 1 lyžička Papriky sladkej mletej Vitana
    - 100 g mäkkého tvarohu
    - 8 vajec uvarených natvrdo
    - 200 g nivy
    - biely chlieb
    - syr gouda
    - hruška na zdobenie
    - cherry paradajky alebo kapia na zdobenie

    Príprava:
    Maslo s paprikou vymiešame dopenista. Pridáme tvaroh, rozdrvené žĺtky a nastrúhanú nivu. Dobre premiešame. Keďže je niva dosť výrazná a slaná, netreba soliť, ale záleží na chuti. Nátierku dáme do vrecka na zdobenie. Na základ kanapiek z bieleho chleba bez kôrky (povykrajované rôzne tvary – kolieska, štvorčeky atď.) dáme kúsok syra gouda, pridáme nátierku z nivy a ozdobíme tenkým plátkom hrušky. Nivovou nátierkou môžeme tiež naplniť vajíčkové bielky a ľubovoľne ozdobiť napr. cherry paradajkami či kapiou.

    Bol pre vás tento recept inšpiráciou?
    ÁNO NIE

NO NIE JE TÁ SEZÓNNA KUCHYŇA ROZMANITO KRÁSNA?!

  • PRODUKTY

  • RECEPTY

  • AKTUALITY

  • KONTAKTY

Naše webové stránky vložia súbory cookie do vášho prehliadača alebo zariadenia, pokiaľ máte túto funkciu v nastavení prehliadač aktivovanú.
Tieto súbory cookie používame k zlepšeniu funkčnosti týchto webových stránok, analýzam a pre záujmovo orientovanú reklamu.

PREČÍTAJTE SI VIAC ZAVRIEŤ